Planning

Zo gebruik je een routeplanner voor meerdere adressen

Als field service bedrijf wil je voor je buitendienstmedewerkers zoveel mogelijk afspraken inplannen op een werkdag. Meer afspraken betekent namelijk meer tevreden klanten en daarmee een hogere omzet. Om dit te realiseren moeten afspraken in hetzelfde gebied op dezelfde dag worden ingepland. Daarnaast moeten de afspraken zo worden ingepland, dat het de medewerker onnodige kilometers bespaart.

De oplossing hiervoor is om een routeplanner voor meerdere adressen te gebruiken. Zo'n routeplanner maakt van alle ingebrachte adressen één handige route. Wil je dat je medewerker vanuit de route ook direct afspraken kan bekijken, werkzaamheden kan uitvoeren en informatie kan registreren? Dan is een buitendienst app met routeplanner, zoals Bessy, misschien een betere oplossing voor jou.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

 • Hoe werkt een routeplanner?
 • Voordelen en nadelen van een routeplanner
 • Past een routeplanner bij jouw bedrijf?
 • Routeplanner en buitendienst app in één
 • Werken met een buitendienst app

Hoe werkt een routeplanner?

Het principe van een routeplanner is simpel: je kan verschillende adressen invullen waar dan een route van wordt gemaakt. Hierbij moet je zelf goed nadenken in welke volgorde je de adressen invoert, aangezien de routeplanner vaak niet meedenkt in het optimaliseren van de route.

Voordelen en nadelen van een routeplanner

Een bekend voorbeeld van een routeplanner is Google Maps. Deze routeplanner is gratis te gebruiken en je kan meerdere stops toevoegen aan de route. Helaas heeft Google Maps wel wat tekortkomingen, waardoor de routeplanner niet handig is om te gebruiken als je meerdere buitendienstmedewerkers in dienst hebt. Zo kan je bijvoorbeeld maar maximaal acht stops toevoegen aan de route, worden er door Google Maps geen suggesties gedaan om tot een optimale route te komen en moet alles handmatig worden ingevoerd.

Routeplanner Google Maps
Routeplanner Google Maps

Past een routeplanner bij jouw bedrijf?

Een routeplanner focust zich met name dus op een ding: routes maken. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, tenzij je daarnaast ook nog werkt met andere applicaties en software. Het is natuurlijk vervelend als je buitendienstmedewerker drie keer van app moet wisselen om zijn planning te bekijken, een route te starten en afspraak informatie te registeren.  

Al met al is een routeplanner zoals Google Maps een prima oplossing wanneer je:

 • Een eenmanszaak hebt
 • Maar één buitendienstmedewerker in dienst hebt
 • Een externe installateur of adviseur bent
 • Niet veel locaties op één dag hoeft te bezoeken
 • Niet werkt met een andere planning- of werkbonnen software

Wil je jouw buitendienst tijd laten besparen? Dan kan je beter kijken naar een complete field service oplossing waarin planning, route optimalisatie, klantcontact en werkbonnen allemaal samenkomen. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van Field Service Platform Bessy, kan je niet alleen routes optimaliseren, maar ook automatisch een planning maken, klantcontact automatiseren en digitale werkbonnen maken. In Bessy werkt de binnendienst in een overzichtelijke backoffice en de buitendienst met een handige buitendienst app.

Routeplanner en buitendienst app in één

Stel je voor: je buitendienstmedewerker start zijn werkdag. Hij pakt zijn smartphone, opent de Bessy buitendienst app en bekijkt zijn dagplanning. De eerste afspraak is in Nieuwegein, waar hij een laadpaal mag installeren. Top! Hij klikt op de afspraak, start de route en gaat rijden.

Eenmaal op locatie opent hij de afspraak in de app, om vervolgens de laadpaal te installeren. Nadat de laadpaal netjes is geïnstalleerd, registreert hij de benodigde afspraak informatie. Hierdoor kan er straks automatisch een werkbon naar de klant worden verstuurd.

Wanneer de medewerker weer in de auto zit, opent hij dezelfde app weer om de route naar de volgende afspraak te starten. Gelukkig hoeft hij niet ver te rijden, want de volgende afspraak staat gepland in IJsselstein. Muziek aan, gaspedaal indrukken en gaan met die banaan! Met dit tempo heeft hij straks misschien nog tijd over voor het oppakken van een extra afspraak in de buurt. 🙌

Buitendienst app met routeplanner voor meerdere adressen
Planningsoverzicht in buitendienst app Bessy
Werken met een buitendienst app

Werd jij enthousiast van bovenstaand scenario? Dat snappen wij maar al te goed. Werken met de Bessy buitendienst app is namelijk niet alleen efficiënt, maar ook nog eens leuk!

In de buitendienst app:

 • Staat er een optimale planning klaar waarin de afspraken op basis van locatie, beschikbaarheid en voorkeuren van de klant zijn ingepland.
 • Start de buitendienstmedewerker direct de route naar de eerstvolgende afspraak in de planning.
 • Ziet de buitendienstmedewerker welke werkzaamheden er uitgevoerd moeten worden en welke producten of gereedschappen er hierbij nodig zijn.
 • Registreert de buitendienstmedewerker benodigde afspraak informatie aan de hand van een zelf samengestelde checklist.
 • Kan de buitendienstmedewerker spontaan afspraken in de buurt oppakken, waarbij vooraf is ingesteld aan welke voorwaarden deze afspraken moeten voldoen.

De buitendienst app van Bessy is onmiskenbaar verbonden met de backoffice. In de backoffice zorgt de binnendienst ervoor dat er een planning klaar staat, dat klanten op de hoogte worden gehouden en dat er uiteindelijk een werkbon naar de klant wordt verstuurd. Hierbij kan de binnendienst gebruik maken van automatisatie, zoals Planbot voor het automatiseren van de planning en automations voor het automatisch versturen van e-mails naar de klant.

Altijd optimale routes rijden met de buitendienst app van Bessy

Wil je niet alleen routes plannen, maar direct je routes optimaliseren? Dan is het tijd om Field Service Platform Bessy gratis te proberen! Je kan hier een gratis proefomgeving aanmaken voor 14 dagen. Wil je eerst meer zien van Bessy? Dan kan je ook een demo aanvragen met team Bessy.

Eerst zien dan geloven?

Probeer Bessy 14 dagen gratis

Wil jij proberen of ons Bessy platform echt bij jou past? Probeer het dan nu helemaal gratis!

 • Automatiseer jouw planning
 • Bespaar, tijd, geld, werk en kilometers
 • Verhoog jouw klanttevredenheid